La Fira de Tortosa

Els antecedents documentats de l’activitat firal a la ciutat els trobem al seu passat medieval com a enclau comercial entre l’interior peninsular i el Mediterrani. Els historiadors ens porten als Privilegis de Fira atorgats per Jaume II, Fire seu Nundine. El 1295 el rei concedeix fira cada any a perpetuïtat. Posteriorment, Pere el Cerimoniós, en el seu privilegi, afirma que amplia la Fira “ per al millorament de la ciutat, i perquè Tortosa està fundada al mig de les nostres Terres i regnes”.
Unes fires que al llarg dels segles van representar el millor dels sectors de l’àrea d’influència de la ciutat, des de “Saragossa, fins a Lleida, i per la part del regne de Morella, Castelló..”, com es llegeix a uns establiments del 1374.

Al llarg dels segles trobem referència a l’activitat firal és però al 1944, on comença oficialment la fira moderna, i que més endavant esdevindrà l’actual Expoebre. Fires organitzades durant anys pel voluntarisme  en el marc de comissions organitzadores, sindicats de ramaders, etc, fins que l’any 1987 es constitueix per part de l’Ajuntament de Tortosa el Patronat Municipal de Fires, òrgan autònom encarregat per a la gestió de les fires a la ciutat, i on són representats, a més de les administracions públiques, empresaris, etc.

L’any 1993 el Patronat crea la marca Fira de Tortosa com a la seva imatge. Aquest mateix any, Fira de Tortosa passa a organitzar nous certàmens a més de la fira multisectorial com són Naturebre o Nadal Jove. Tota aquesta activitat es desenvolupava al Parc Municipal Teodor Gonzàlez.

L’any 2007 la fira multisectorial Expoebre inaugura el nou Pavelló firal situat a l’Av. Remolins. Amb un espai total de recinte firal de més de 74.000 m2, que inclou l’anomenat Parc de la Fira, i que des del curs 2011-12 també ocupa el Campus Terres de l’Ebre de la URV.
El Pavelló firal té una superfície construïda de 7.800 m2, i compta amb una sala d’exposició totalment diàfana de 4.600 m2 i de 10 metres d’alçada útil.

En l’actualitat Fira Tortosa organitza i gestiona de forma directa quatre certàmens i col•labora en molts altres esdeveniments, bé directament, bé mitjançant l’Ajuntament de Tortosa.